shark24

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Γιατί σταματάει το ξύσιμο την φαγούρα

Τον λόγο για τον οποίο το ξύσιμο καταπραΰνει την φαγούρα ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες....
Όπως διαπίστωσαν, το ξύσιμο αναστέλλει τη δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού, που μεταδίδουν στον εγκέφαλο την αίσθηση του κνησμού, όπως λέγεται επιστημονικά η φαγούρα.

 Ωστόσο, η δράση αυτή εμφανίζεται μόνον όταν έχουμε κνησμό – το ξύσιμο όταν δεν υπάρχει φαγούρα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα! Η μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience». Αν και είναι καλά γνωστό ότι το ξύσιμο καταπραΰνει τον κνησμό, ο μηχανισμός πίσω από την καταπράυνση αυτή παρέμενε έως τώρα άγνωστος. Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ρόλο-κλειδί παίζει ένα συγκεκριμένο τμήμα του νωτιαίου μυελού, η επονομαζόμενη νωτιοθαλαμική οδός. 

Τα νευρικά κύτταρα αυτής της οδού είχε διαπιστωθεί ότι είναι πιο ενεργά όταν αλείφονταν στο δέρμα ουσίες που προκαλούσαν κνησμό. Στη νέα μελέτη, που διενεργήθηκε σε πιθήκους, οι επιστήμονες της Μινεσότα ανακάλυψαν ότι το ξύσιμο στη διάρκεια του κνησμού αναστέλλει την δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων της νωτιοθαλαμικής οδού, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το μήνυμα του κνησμού από το δέρμα στον εγκέφαλο, μέσω του νωτιαίου μυελού. 

 Αν και το εύρημα μοιάζε εν πρώτοις με απλή επιστημονική ανακάλυψη, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο για τους πάσχοντες από χρόνιο κνησμό, ο οποίος σχετίζεται με διάφορα νοσήματα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 50 ασθένειες που προκαλούν κνησμό – μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο έρπης, διάφορα προβλήματα του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως, η νόσος του Χότζκιν, η αναιμία και η λευχαιμία. 


 Ο κνησμός διερευνάται ως ένδειξη υποκείμενου προβλήματος όταν είναι έντονος και παρατεταμένος και δεν οφείλεται σε δερματοπάθεια, μόλυνση ή σε ψυχογενή αίτια. Ο κνησμός που προκαλείται από ασθένειες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής και δεν αντιμετωπίζεται πάντοτε αποτελεσματικά. Για πολλά είδη κνησμού δεν είναι γνωστό εάν και τι σκοπό επιτελούν στον οργανισμό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο εύρημα αποτελεί το πρώτο βήμα για να βρεθούν τρόποι καταπράυνσης του χρόνιου κνησμού. 

Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να αποκωδικοποιηθεί και η χημεία πίσω από την διακοπή της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων της νωτιοθαλαμικής οδού. 

 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!
Δωμάτια στην Κέρκυρα σε απόσταση  100m απ’τη θάλασσα, κήπος με αιώρες, free ιντερνέτ ψηφιακή τηλεόραση και air condition.


.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top