shark24

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Στέβια: Το φυτό με τη γλυκιά γεύση και τις μηδενικές θερμίδες

Το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα φύλλα της είναι 300 φορές πιο γλυκό από την κρυσταλλική ζάχαρη
Τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη η χρήση της στέβιας ως γλυκαντικό συστατικό στη καθημερινότητα ακόμα και στην ζαχαροπλαστική. Συνταγές, ροφήματα, γλυκά light με στέβια, είναι πλέον πολύ δημοφιλή και στην χώρα μας.
Τι είναι η στέβια;
Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό, το οποίο καλλιεργείται σήμερα σε αρκετές χώρες παγκοσμίως. Τα φύλλα του είναι 30-45 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, λόγω των γλυκοζιτών στεβιόλης, ουσίες που την κάνουν να είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν που προκύπτει μπορεί να έχει έως και 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από την κοινή κρυσταλλική μας ζάχαρη.
Γιατί η στέβια ξεχωρίζει από τα άλλα γλυκαντικά;
Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν αποδίδει θερμίδες ( έχει μηδενικές θερμίδες) και δεν περιέχει υδατάνθρακες, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα επιθυμητή σε άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους και σε διαβητικούς καθώς δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η στέβια στην κρυσταλλική της μορφή δεν αλλοιώνεται σε θερμοκρασία έως και 200°. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη χρήση της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.
Είναι ασφαλής η κατανάλωση της στέβιας;
Αρκετές πρόσφατες έρευνες όπως κάποιες που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 έχουν δείξει ότι οι γλυκοζότες στεβιόλης δεν είναι καρκινογόνοι, γενοτοξικοί και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Αντίθετα η κατανάλωση της έχει αντιμικροβιακή δράση, δεν προκαλεί γενετικές βλάβες και είναι απόλυτα ασφαλής για χρήση από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top