shark24

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Φάτε ρύζι για… όνειρα γλυκά!

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, τότε θα πρέπει να αλλάξετε το βραδινό σας γεύμα...  
Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δέικτη, όπως το ρύζι, σχετίζονται με την καλή ποιότητα ύπνου. Ωστόσο τρόφιμα όπως τα μακαρόνια και οι χυλοπίτες μπορεί να παρεμποδίσουν τον ύπνο μας, ενώ το ψωμί και τα υποπροϊόντα τους δεν φάνηκε να έχουν καμία επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.
perierga.gr - Φάτε ρύζι για... όνειρα γλυκά!
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν στο αίμα πιο γρήγορα την ζάχαρη, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, λόγω των αποτελεσμάτων της τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ γνωστό για τις ηρεμιστικές τους επιπτώσεις και την αύξηση της παραγωγής της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Έτσι ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες – με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – αυξάνει τη ποσότητα της τρυπτοφάνης που μεταφέρεται στον εγκέφαλο σε σύγκριση με άλλα αμινοξέα και στον εγκέφαλο, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη και στη συνέχεια να μελατονίνη, η οποία προκαλεί τον ύπνο.
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις 1.848 ατόμων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο το 2003 και σε ένα άλλο ένα χρόνο αργότερα, το 2004, για συμπεριφορές που αφορούν την υγεία, όπως η διατροφή τους, το κάπνισμα και η άσκηση. Στην συνέχεια οι ερευνητές, αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι κατανάλωναν περισσότερο ρύζι είχαν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου. Από την άλλη όσοι κατανάλωναν μακαρόνια είχαν πιο συχνές διαταραχές ύπνου, χρησιμοποιούσαν πιο συχνά υπνωτικά χάπια και χρειαζόντουσαν περισσότερο χρόνο για να τους «πάρει» ο ύπνος.
πηγή: news.gr
 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top