shark24

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Αργυράδες : Εξερευνήστε το γραφικό χωριό του νησιού μας

Το παραδοσιακό χωριό των Αργυράδων βρίσκεται στον κερκυραϊκό νότο σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας.

Ένα από τα μέχρι πρότινος κεφαλοχώρια του νησιού μας με πληθυσμό που κυμαίνεται σήμερα γύρω στους 700 έως 1000 κατοίκους  .






 Το όνομα του χωριού σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές προέρχεται από τη μεγάλη αρχοντική Βυζαντινή οικογένεια των Αργυρών ή Αργυρόπουλων που κατείχαν την ύστερη βυζαντινή περίοδο πολλές ιδιοκτησίες στη Β.Δ. Ελλάδα. Από την οικογένεια αυτή προέρχεται και ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ρωμανός ο 3ος (ο Αργυρός).

Ένας κλάδος αυτής της οικογένειας βρίσκεται στην Κρήτη (ανήκει στην τοπική ομάδα των Αρχοντόπουλων) από όπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι προέρχονται και οι Αργυροί των Αργυράδων.




 Το παλιό χωριό έχει τρεις βασικούς συνοικισμούς το Πανωχώρι στο ΒΔ τμήμα του χωριού, το Μεσοχώρι στο κέντρο και το Κατωχώρι (ή Χωριό) στο ΝΑ τμήμα.










Από το 19ο αιώνα επεκτάθηκε προς τα ΒΑ με το συνοικισμό Αγιωργιού, από κάποια χαμένη πια ιδιοκτησία της εκκλησίας του Αϊ Γιώργη.Ο νεοκλασικισμός στην αρχιτεκτονική κυρίως των εκκλησιών έρχεται στα χρόνια της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα (1814 – 1864) και μετά. Αρχιτεκτονικά δείγματα αποτελούν η εκκλησία της Παναγίας και το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας με το μοναδικό πυργωτό καμπαναριό. Στην εκκλησία των Ταξιαρχών υπάρχει ακόμα ο πρόναος, στοιχείο της πρωτοχριστιανικής αρχιτεκτονικής ναοδομίας.




 Σήμερα ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό στον οικισμό του Αϊ Γιώργη, μια από τις πιο αμμουδερές και πιο όμορφες παραλίες της Κέρκυρας, που ξεκινάει από τα όρια με τον Ίσσο και φθάνει έως τον Μαραθιά


Αϊ Γιώργης






Το ανοικτό Ιόνιο με τα ισχυρά ρεύματα εγγυάται την καθαριότητα των παραλιών του. Ο θερινός μέχρι πρότινος παραθεριστικός οικισμός του Αϊ Γιώργη έχει απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του παραδοσιακού οικισμού.

 Η κουζίνα είναι ίδια με την υπόλοιπη κερκυραϊκή ύπαιθρο με μια κάποια αδυναμία στο πικάντικο «μπουρδέτο». Το παραδοσιακό χωριό των Αργυράδων προσφέρει μία μοναδική θέα της περιοχής και σας παρασέρνει σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Οι στενοί του δρόμοι και τα καλοδιατηρημένα του σπίτια είναι κάποιοι από τους λόγους που το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1977. 






Εξερευνήστε το γραφικό αυτό χωριό και στη συνέχεια χαλαρώστε σε ένα από τα παραδοσιακά της καφενεία για να ξεκουραστείτε. 

***Τα στοιχειά για το πανέμορφο χωρίο των Αργυραδων κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο
Ομάδα Shark24  


 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top