shark24

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Συνταγή ; Η φογάτσα, το παραδοσιακό κερκυραϊκό τσουρέκι

Eίναι ένα γλυκό βενετσιάνικης προέλευσης.








Υλικά 
8-10 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
2,5 κύβοι φρέσκιας μαγιάς
4 αυγά (κρόκοι) χωρισμένα
1 βανίλια
1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ ή πορτοκάλι (στραγγισμένο και ψιλοκομμένο)
1 σφηνάκι λικέρ κουμ κουάτ ή πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το γάλα, το αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά κομματιασμένη με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει.
Χτυπάμε καλά σε μεγάλο μπολ τους κρόκους των 3 αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο, το ξύσμα πορτοκάλι, το λικέρ και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με το μείγμα των αυγών και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά (όσο πάρει) μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και απαλή.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Μόλις είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε πάλι και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, πλάθοντας δύο καρβέλια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο 1 αυγού και τη χαράσσουμε σε σχήμα σταυρού. Ψήνουμε τα καρβέλια για 60 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

http://www.greekguide.com/


  

 E-shop - Crazy Sundays Πατήστε εδώ

 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top