shark24

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Διαγωνισμός Τραγουδιού στην Κέρκυρα με Μαέστρο τον Μάνο Χατζιδάκι (1981 & 1982 ) - Δείτε να διαγωνίζονται την Τανια Τσανακλιδου τον Πάνο Κατσιμίχα τον Βαγγέλης Γερμανό κ.α - Αυτά είναι τα "2" τραγούδια που ξεκίνησαν από την Κέρκυρα και όλοι τα έχουμε σιγοτραγουδήσει (VIDEO+Φωτο)

Οι αγώνες ελληνικού τραγουδιού Κέρκυρας οργανώθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι σε συνεργασία με τον Δήμο Κερκυραίων δύο φορές, κατά τα έτη 1981 και 1982.















 Το 1972, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, ο Χατζιδάκις πρότεινε στους αρμόδιους παράγοντες της Θεσσαλονίκης να αναθεωρηθεί ο θεσμός του Φεστιβάλ και να μπει σε νέα πλαίσια. Η πρόταση του άρεσε, συζητήθηκε και τελικά απορρίφθηκε.










Έτσι εκείνος σκέφτηκε την Ξάνθη, τη γενέτειρά του, αλλά ο δήμαρχος της πόλης δεν είχε κατανοήσει το όραμά του. Τελικά, χρόνια μετά, κι αφού διοργάνωσε το 1979 τις Μουσικές Γιορτές στα Ανώγεια και το 1980 τον Μουσικό Αύγουστο στο Ηράκλειο, αποφάσισε να πάει στην Κέρκυρα, όπου οι δημοτικοί άρχοντες αγκάλιασαν την ιδέα του.



Ο διαγωνισμός έγινε το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1981, η δε επιτυχία που προμήνυε μια λαμπρή και ελπιδοφόρο πορεία μέσα το χρόνο. Η εκδήλωση των Πρώτων Αγώνων Ελληνικού [ή Λαϊκού] Τραγουδιού πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης και μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Δείτε Τα Τραγούδια που συμμετείχαν ΕΔΩ



Να σημειώσουμε οτι εμφανίζεται και η ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ να ερμηνεύει τραγούδια των: ΜΙΝΟΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ, ΜΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ και ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ (εκτός συναγωνισμού )






Ο Χατζιδάκις είχε ανακοινώσει μέσω των εφημερίδων και του ραδιοφώνου την διεξαγωγή του διαγωνισμού και αρκετοί νέοι καλλιτέχνες, άγνωστοι στο μουσικό στερέωμα, έσπευσαν να του στείλουν τα τραγούδια τους. Στιχουργοί, σύνθετες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί, οι οποίοι δεν είχαν καμιά διάθεση να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης που λειτουργούσε με διαφορετικά κριτήρια, κυρίως εμπορικά, του εμπιστεύθηκαν τη δουλειά τους. 





Τα τραγούδια 30 (είχε λάβει περίπου 500 κασέτες) τα είχε επιλέξει ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του, τον Γιώργο Κουρουπό και τον Νίκο Κυπουργό............. 



 Τανια Τσανακλιδου(1981)  






 Βαγγέλης Γερμανός: Ο Λαθρόβιος (1981)  





Παρουσιαστής των τραγουδιών ήταν ο Άρης Δαβαράκης. Κάμποσοι τραγουδοποιοί είχαν μαζί την κιθάρα τους κι έπαιξαν τις μελωδίες τους. Τους συνόδευε η ορχήστρα, την οποία διηύθυνε ο Χατζιδάκις. Θεατές και ακροατές συμφωνούσαν πως τα τραγούδια ήταν πολύ συμπαθητικά, μα μερικοί υποστήριζαν πως επρόκειτο για αντιγραφές γνωστών μοτίβων του Χατζιδάκι και του Σαββόπουλου. 


1981. Τα μέλη της επιτροπής



Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Ελένη Βλάχου, Νίκη Γουλανδρή, Νίκος Γκάτσος, Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, Γιώργος Κουρουπός, Κική Μορφωνιού, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Μάνος Χατζιδάκις. Το πρώτο βραβείο πήρε η Ηδύλη Τσαλίκη με το τραγούδι «Δικαίωση», το δεύτερο ο Βασίλης Νικολαίδης με το «Οδός Σανταρόζα», και το τρίτο ο Σταύρος Παπασταύρου με το «Από την αρχή»............. 




 Οι Δεύτεροι Αγώνες έγιναν στο ίδιο μέρος τον Σεπτέμβριο του 1982. Την κριτική επιτροπή την αποτελούσαν η Έλλη Αλεξίου, ο Μίνως Αργυράκης, ο Νίκος Ασλάνογλου, η Άλκη Ζέη, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Νίκος Κυριαζίδης, ο Σπύρος Σακκάς και ο Μάνος Χατζιδάκις. Στη σκηνή η ορχήστρα έπαιζε στο ντεκόρ που είχε ζωγραφίσει ο Αργυράκης με στοιχεία από την comedia del’ arte. Ανάμεσα σε κολώνες του Παρθενώνα, θεατρίνοι, άγγελοι, παρθένες και άγιοι κρέμονταν από τον ουρανό και κρατούσαν άρπες, λαούτα, βιολοντσέλα. 


(Στο video του πρώτου μέρους , ""1 ώρα 27 λεπτά" κλέβει την παράσταση ένα τραγούδι που ξεκινάει κάπως έτσι ....Προχτές εκεί που τα `πινα με κάποιο κολλητό μου...)






( Στο video του δεύτερου  μέρους (στο 55 λεπτό ) μέχρι να αποφασίσει η κριτική επιτροπή τον νικητή  εμφανίζεται και η ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ να ερμηνεύει τραγούδια των: ΜΙΝΟΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ, ΜΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ και ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ (εκτός συναγωνισμού )  )






Ο Χατζιδάκις στην έναρξη χαιρέτησε το κοινό, είπε δυο λόγια ως πρόλογο και ανακοίνωσε την προσφορά ενός βραβείου στη μνήμη του Μάνου Λοίζου, ο οποίος κηδεύτηκε την ίδια εκείνη μέρα στο Α΄ νεκροταφείο της Αθήνας.



Τα τραγούδια που ακούστηκαν τα παρουσίασε πάλι ο Άρης Δαβαράκης. Αυτή τη φορά η ποιότητα των στίχων ήταν μάλλον χαμηλή, ενώ η μουσική μία από τα ίδια. Το κοινό διχάστηκε, μερικοί θεατές μίλησαν για ποιότητα κι άλλοι για πλήξη. Το πρώτο βραβείο το πήρε ο Πάνος Τσαπάρας με το τραγούδι «Έρημο χωριό», το δεύτερο ο Νίκος Θωμάς με το «Αμαρτωλό» (ερμηνεύτρια η Μαίρη Δαλάκου) και το τρίτο οι αδελφοί Κατσιμίχα με το «Μια βραδιά στο λούκι».






 Την Κυριακή το βράδυ, ο δήμαρχος Γιάννης Κούρκουλος παρέθεσε δεξίωση στο ρουφ γκάρντεν του Κορφού Παλάς για να τιμήσει τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της εκδήλωσης από την Αθήνα. Εκεί, συναντήθηκαν ο Χατζιδάκις και ο Κερκυραίος Γιώργος Ρωμαίος, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ. Χάρη σε αυτόν, οι Αγώνες μεταδόθηκαν πάλι από την κρατική τηλεόραση......... 




Αυτά είναι  τα "2"  τραγούδια που ξεκίνησαν από την Κέρκυρα και όλοι τα έχουμε σιγοτραγουδήσει 


(1) Μια βραδιά στο Λούκι
Προχτές εκεί που τα `πινα με κάποιο κολλητό μου......













2) Πρώτη εκτέλεση: Ισιδώρα Σιδέρη Και "θα χαθώ" Λάκης Παπαδόπουλος

Τις Κυριακές θα με ζητάς στις εκκλησιές τα Σαββατόβραδα θα ψάχνεις ...


Οι Αγώνες της Κέρκυρας έχουν μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά κατορθώματα του Μάνου Χατζιδάκι και Κυκλοφόρησαν σε βινύλιο

      




 

***Πηγες  { http://www.oanagnostis.gr } { https://www.youtube.com }  {https://el.wikipedia.org  }

http://toaromatoutragoudiou.blogspot.gr}

**** Υπάρχει και  σελίδα στο Facebook ΕΔΩ





 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top