shark24

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

H ΔΕΗ και ο Δήμος Θήρας, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα δίνει λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών του νησιού της Σαντορίνης

Δύο φορείς του Δημοσίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο Δήμος Θήρας, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα δίνει λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών του νησιού σε συνδυασμό με την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών του.




Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στα Φηρά, ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, Ηλίας Μοναχολιάς, και ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος παρουσίασαν το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, το οποίο προβλέπει ότι τον Απρίλιο του 2019 θα δημοπρατηθούν οι υποδομές που θα προβλέπουν την παραγωγή ενέργειας από την αξιοποίηση υπολειμμάτων από την ανακύκλωση των σκουπιδιών, αλλά και την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου που έχει εντοπιστεί στο νησί. 

 Με αυτή την πρόταση, που ενισχύθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιό, θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική «βόμβα» που απειλεί το νησί: ο σκουπιδότοπος στο Αλωνάκι, ένας χώρος με θέα τη μοναδική Καλντέρα, μεταξύ Φηρών και Μεσαριάς, που δεν τιμά το πιο ιδιαίτερο νησί της χώρας. Στον συγκεκριμένο χώρο, που λειτουργεί χωρίς άδεια και υποδομές, καταλήγει χωρίς επεξεργασία το σύνολο των σκουπιδιών της Σαντορίνης, που αγγίζουν τις 20.000 τόνους τον χρόνο. 


 Για χρόνια εκπονούνται μελέτες επί μελετών, έχουν εντοπιστεί οκτώ τοποθεσίες, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου για την επιλογή του χώρου για την υποδοχή και επεξεργασία των σκουπιδιών. 

 Λόγω αυτής της καθυστέρησης, τα έργα δεν μπορούν να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ενώ δεν αξιοποιήθηκαν τα 3,5 εκατ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί για την ανάπλαση του σκουπιδότοπου, αφού δεν μπορεί να κλείσει, επειδή είναι η μοναδική λύση για την εναπόθεση των απορριμμάτων. «Η Σαντορίνη θα πρωτοπορήσει και θα προχωρήσει σε λύσεις που θα προστατεύουν το γεωπεριβάλλον και θα βοηθούν την τουριστική ανάπτυξη», τόνισε ο δήμαρχος Θήρας και ενημέρωσε πως το νησί γνωρίζει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, που πλέον έχει επιμηκυνθεί και λειτουργεί όλο τον χρόνο. 


 Αυτό το διάστημα, είναι ανοιχτά 140 ξενοδοχεία σε σύνολο 800 και οι τουρίστες έφτασαν τα 1,8 εκατ. Λόγω αυτής της ανόδου, η κατανάλωση ρεύματος στην περίοδο αιχμής, από 32,5 MWh, έφτασε το καλοκαίρι τις 48 και η κατανάλωση νερού εκτινάχθηκε κατά 110% στα Φηρά και κατά 439% στο Ακρωτήρι. Οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται με σταθμό που λειτουργεί με πετρέλαιο, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

 Το παλιό λατομείο 

Η βέλτιστη λύση είναι το παλιό λατομείο θηραϊκής γης, κοντά στο Μεγαλοχώρι. Καλύπτει 60 στρέμματα και, με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης, μπορεί να υποδεχθεί τα υπολείμματα των σκουπιδιών τουλάχιστον για 50 χρόνια.

 Εχει το προνόμιο να βρίσκεται μέσα στο γεωθερμικό πεδίο και αυτό του εξασφαλίζει περισσότερες δυνατότητες για παραγωγή ενέργειας. «Τα νησιά, λόγω της μικρής τους έκτασης, δεν μπορούν να υποδεχθούν μεγάλα αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά συστήματα», τόνισε ο Ηλίας Μοναχολιάς, ο οποίος επισήμανε ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών πρέπει να αναζητηθεί στη γεωθερμία και τη βιομάζα. 

 Το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τον δήμο και το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον δρόμο για τη λύση των δύο προβλημάτων και εξασφαλίζει χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. 

ΠΗΓΗ http://www.efsyn.gr

 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top