shark24

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

"Παγκόσμιος πόλεμος" κατά της Airbnb – Πόλεις σε όλο τον κόσμο αυστηροποιούν τις ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Α
πό τη Νέα Υόρκη μέχρι το Εδιμβούργο, η καμπάνια που κάνουν προορισμοί από όλο τον κόσμο κατά της Airbnb εντείνεται. Σε αυτούς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα άλλοι δύο... 

Το North Devon κήρυξε σε δημόσια διαβούλευση νομοθεσία για την απαγόρευση ενοικίασης στην Airbnb σπιτιών πολλαπλής κατοχής, δηλαδή κατοικιών με κοινόχρηστους χώρους για περισσότερα από ένα νοικοκυριά. Ο δήμος θεωρεί ότι έτσι θα μπει ένα φρένο στις υψηλές τιμές αλλά και στην έλλειψη διαθεσιμότητας σπιτιών ενοικίασης για τους κατοίκους. 

Παράλληλα, αυστηρό πλαίσιο για την Airbnb έθεσε σε ισχύ η Νέα Υόρκη, καθώς προβλέπει ότι η ενοικίαση μικρότερη των 30 ημερών επιτρέπεται μόνο εάν οι ιδιοκτήτες είναι επισήμως εγγεγραμμένοι στο μητρώο του δήμου, καθώς και ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι παρών στο σπίτι καθόλη τη διάρκεια της διαμονής. Επίσης, δεν επιτρέπονται περισσότεροι από 2 επισκέπτες ανά ενοικίαση, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως de facto απαγόρευση στην πλατφόρμα. 

Στη Σκωτία, σύμφωνα με νέα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες έχουν στη διάθεσή τους λίγες εβδομάδες προκειμένου να αιτηθούν άδειας για τη φιλοξενία επισκεπτών, διαφορετικά τους επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 λιρών και απαγόρευση ενοικίασης. 

Τον Οκτώβριο έρχεται η εκπνοή της προθεσμίας για τους ιδιοκτήτες σπιτιών στην Αγγλία και την Ουαλία, μέχρι την οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν με ρυθμίσεις υγιεινής και ασφάλειας. Οι κανονισμοί προβλέπουν εγκατάσταση πορτών προστασίας από τη φωτιά και συναγερμού καπνού σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Η Ουαλία εισήγαγε επίσης νέο σύστημα κατηγοριοποίησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

Από το 2008 πολλές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, το Μαϊάμι, το Άμστερνταμ και η Παλμα ντε Μαγιόρκα, εισήγαγαν τις πρώτες ρυθμίσεις στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Τον Ιούνιο του 2023, η Φλωρεντία αναζητούσε τρόπους να απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε όλα τα σπίτια που βρίσκονται στο ιστορικό της κέντρο, σε μια προσπάθεια να αποδεσμεύσει σπίτια για τους κατοίκους. Σε πρόταση του δημάρχου Dario Nardella με μότο «σώστε τα ιστορικά κέντρα», περιλαμβανόταν σχέδιο απαγόρευσης οποιουδήποτε συμβολαίου βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της πόλης και η προσφορά φορολογικών ελαφρύνσεων ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά κατοικιών από μόνιμους κατοίκους. 

Άλλωστε, η κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας επεξεργάζεται ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλονται δύο διανυκτερεύσεις τουλάχιστον στις πιο τουριστικές πόλεις της χώρας, και ενδέχεται να απαιτείται από τους ιδιοκτήτες στην Airbnb να έχουν εθνικό κωδικό ταυτοποίησης. 

Η Μελβούρνη αναζητά πλαίσιο κατά της Airbnb καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η άνοδος της δημοφιλίας της αναγκάζει τους ντόπιους να βρουν κατοικία έξω από την πόλη. Η τοπική κυβέρνηση της Βικτώρια ανακοίνωσε το Μάιο ότι επεξεργάζεται νέα μέτρα που θα βάλουν όριο στον αριθμό των διανυκτερεύσεων τον οποίο θα μπορούν να προσφέρουν προς ενοικίασης οι ιδιοκτήτες μέσω της Airbnb, και θα δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να επιβάλλουν στους ιδιοκτήτες υψηλότερo επιτόκιο. 

Στη Μαλαισία, ο τουριστικός προορισμός Penang επέβαλε απαγόρευση σε όλες σχεδόν τις μορφές βραχυχρόνιας μίσθωσης σε οδούς με οικίες κατοίκων. Υπό το νέο πλαίσιο, μόνο εμπορικά ακίνητα όπως εξυπηρετούμενα διαμερίσματα θα μπορούν να φιλοξενούν επισκέπτες βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα μπορούν να ενοικιάζονται έως 180 ημέρες το χρόνο. 

Στη Σεβίλλη οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει από φέτος να έχουν εγκατεστημένες συσκευές καταμέτρησης ήχου οι οποίες θα καταγράφουν τα επίπεδα των Ντεσιμπελ που παράγουν οι τουρίστες κατά τη διαμονή τους, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η ηχορύπανση στην πόλη. Εάν οι φιλοξενούμενοι ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα μεγέθη, θα ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης και θα πρέπει να λάβει δράση ή να καταβάλλει πρόστιμο. 


  Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top