shark24

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Nvidia: Η κατανάλωση κλειδί για τους μελλοντικούς υπερυπολογιστές


Μιλώντας στη σύνοδο SC11 που λαμβάνει χώρα στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών. ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia συνέδεσε άμεσα τις επιδόσεις των μελλοντικών supercomputers με το θέμα της ενεργειακής απόδοσης.

Ο Jen-Hsun Huang τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άλματα στο θέμα της κατανάλωσης εάν θέλουμε να δούμε exascale computers μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. "Το supercomputing περιορίζεται σημαντικά λόγω της κατανάλωσης ενέργειας, όπως περιορίζεται ένα κινητό ή ένα tablet. Η κατανάλωση είναι το μεγάλο βαρίδι σε αυτή την περίπτωση", είπε χαρακτηριστικά ο Mr Nvidia. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι είναι απολύτως εφικτό να δούμε υπερυπολογιστές ασύλληπτων επιδόσεων μέσα στα επόμενα χρόνια, αρκεί να λυθεί ο γρίφος της κατανάλωσης.

Φυσικά, ο Huang δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στα οφέλη του parallel computing, όπου η Nvidia έχει ισχυρή παρουσία. Όπως είπε στην ομιλία του, οι επεξεργαστές της Intel και της AMD είναι γρήγοροι, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι στην αρχιτεκτονική τους και είναι κατασκευασμένοι για single-thread computation. Συνεπώς, το μέλλον -σύμφωνα με τον Huang- βρίσκεται στο parallel computing και την αξιοποίηση των GPUs στο χώρο των υπερυπολογιστών.

Η βιομηχανία έχει θέσει ως στόχο το πέρασμα στους exascale supercomputers πριν το 2020. Ένας υπολογιστής με απόδοση 1 exaflop θα είναι 100 φορές ισχυρότερος από τον κορυφαίο υπερυπολογιστή αυτή τη στιγμή, τον K Computer με απόδοση 10,51 petaflops. Με άλλα λόγια, θα μπορεί να εκτελεί ένα πεντάκις εκατομμύριο (1.000.000.000.000.000.000) floating point opertations ανά δευτερόλεπτο.



Πηγή: eWeek.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top