shark24

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Παραδοσιακές Συνταγές - Η αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα | Είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα και προσφέρεται σε επίσημα γεύματα και γιορτές

Είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα και προσφέρεται σε επίσημα γεύματα και γιορτές 










"Προσοχή η παστιτσάδα διαφέρει από τα μακαρονάδα με σάλτσα "

"Η αυθεντική παστιτσαδα  σερβίρεται με σωληνάτο μακαρόνι, τύπου Ζήτη, Νο 13 (!), που είναι χειροποίητο και δεν υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Επίσης σερβίρεται με κόκορα (όχι μοσχάρι) και σάλτσα φουλ στο μείγμα μπαχαρικών"


Υλικά για 4 άτομα 
1  κόκορα  ( η αυθεντική παστιτσάδα γίνεται με κόκορα ) 

500 γρ. μακαρόνι χονδρό για παστίτσιο (σωληνάτο μακαρόνι, τύπου Ζήτη, Νο 13 (!) 
χειροποίητο,)
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού μαυροδάφνη
2 καλά γεμάτες κουταλιές   ντοματοπελτέ
Σπετσιερικό (∆ώδεκα μπαχαρικά τρίβονται μέχρι να γίνουν σκόνη, μεταξύ των οποίων γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης.)
5 γαρύφαλλα
5 κόκκους μπαχάρι
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
λίγη ζάχαρη
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
κεφαλοτύρι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε κόβοντας τον κόκορα σε κομμάτια. Το ροδίζουμε μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο -περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μόλις μαραθούν, τα "σβήνουμε" με τη μαυροδάφνη. Μετά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Το χαρακτηριστικό και το μυστικό της νόστιμης παστιτσάδας είναι  το σπετσιερικό (ειναι μειγμα που υπαρχει στην Κερκυρα  .∆ώδεκα μπαχαρικά τρίβονται μέχρι να γίνουν σκόνη, μεταξύ των οποίων γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης.  .
Αφού ρίξουμε το σπετσιερικό , ανακατεύουμε ελαφρώς, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαΐ να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αν δούμε ότι ο κόκορας  πίνει τη μαυροδάφνη και δεν λιώνει, αναπληρώνουμε με κρασάκι. Όσο πιο αργά μαγειρεύεται τόσο πιο ζουμερός και μαλακός γίνεται.
Σε μία δεύτερη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να μην κολλήσουν.
Σερβίρουμε τα χονδρομακάρονα σε μια μεγάλη πιατέλα, από  κάτω ο κόκορας  με την κόκκινη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.


 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top