shark24

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

5 Ελληνικά νησιά που φημίζονται για την τοπική κουζίνα τους!

Που θα περάσεις καλά στις διακοπές σου και θα φας ακόμη καλύτερα;;; 










Η κουζίνα της Κρήτης δεν χρειάζεται συστάσεις. Ποιος δεν γνωρίζει παραδοσιακά τοπικά πιάτα όπως ο ντάκος, τα καλιτσούνια, το αρνί με σταμναγκάθι, η στάκα, οι κολοκυθοανθοί, το τσιγαριαστό, το πιλάφι; Αυτά τα πιάτα σερβίρονται σε σχεδόν όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νομού. Συνόδευσε με τοπική ρακή ή τσικουδιά και ευχήσου εις υγείαν!


Οι τοπικές σπεσιαλιτέ της Κέρκυρας βασίζονται στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Από τα πιάτα με κύριο χαρακτηριστικό το κρέας ξεχωρίζουν το σοφρίτο (μείξη ιταλικής κουζίνας με αγγλικές επιρροές), η παστιτσάδα και οι πορπέτες (κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα), χωρίς να λείπουν ωστόσο προτάσεις με φρέσκα ψάρια και ψαρικά, μπουρδέτο με σκορπίνες ή μπακαλιάρο με παραδοσιακή κόκκινη σάλτσα  . 


Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα γλυκά, με τις συκομαΐδες και τις μάντολες να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, χωρίς να παραλείπουμε και αυτά που έχουν ως βάση τους το φημισμένο κουμκουάτ.
Η εκλεκτή ποικιλία της πατάτας της έχει γίνει περιζήτητη σε όλη την Ελλάδα. Μα η Νάξος καυχιέται και για μια πληθώρα παραδοσιακών γευστικών προτάσεων που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η γιαχνάδα (μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια, άνηθο, κρεμμύδι και σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες), οι προβάτσες (χορταρικά που μαγειρεύονται με κρεμμυδάκια και άνηθο, μπακαλιάρο ή με χοιρινό φρικασέ), οι σεφουκλωτές (χορτόπιτες με σέφουκλα, μάραθο, μαϊντανό, παπαρούνες, καυκαλήθρες κ.ά.). Τα τυροκομικά προϊόντα και το κίτρο (τοπικό ποτό από φύλλα κιτριάς) ολοκληρώνουν το «μενού».

- Εκτός από τη μεγάλη παράδοση στο κρασί και την οινοποιία, η Σαντορίνη είναι φημισμένη και για την γευστική τοπική κουζίνα της. Gourmet εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες έχουν ένα κοινό σημείο: όλα σερβίρουν πιάτα όπως φάβα, ρεβιθάδα και ντοματοκεφτέδες.
-  Γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, η Σίφνος δεν θα μπορούσε να λείπει από τις επιλογές μας. Στην κορυφή της μαγειρικής παράδοσης του νησιού φιγουράρουν το μαστέλο (αρνί σε ξυλόφουρνο), η ρεβιθάδα, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά και η καπαροσαλάτα. Ολοκλήρωσε το γεύμα σου συνοδεύοντας με κάποιο από τα τοπικά τυριά: μανούρα και ξινομυζήθρα. Καλή σου όρεξη!
Πηγή: Athens Magazine

 

 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top