shark24

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Έτσι φτιάχνεται το πασχαλινό τσουρέκι της Κέρκυρας «Κολομπίνα»

Τη «Λαμπρή» όπως λέγεται το Πάσχα στην Κέρκυρα, οι επισκέπτες μας είναι διπλά τυχεροί, αφενός γιατί η Σπιανάδα γεμίζει από τις μελωδίες των Φιλαρμονικών μας, αφετέρου γιατί στρώνεται τραπέζι με εκλεκτές τοπικές λιχουδιές όπως είναι για παράδειγμα οι κολομπίνες..



Την Μ. Πέμπτη αγοράζεται η Φογάτσα (τσουρέκι), όπως και η Κολομπίνα (περιστεράκι). Επίσης την ίδια μέρα πραγματοποιείται και το βάψιμο των αυγών μέσα σε πήλινο δοχείο (νταβάς) που σπάνε το Μ. Σάββατο και το αντικαθιστούν με νέο.

Υλικά (για 4 κολομπίνες):
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο Κερκύρας, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 75 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 25 γρ. μαγιά νωπή (συσκευασμένη σε κύβους, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μαζί με τα βούτυρα και τις φρέσκες ζύμες)
  • 5 αυγά
  • 40 ml κονιάκ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (σε μπουκαλάκια στα περισσότερα σούπερ μάρκετ – προαιρετικά)
Για το γλασάρισμα
  • 1 κρόκος αυγού, ανακατεμένος με 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 2 – 3 κουτ. σούπας χοντρή, κρυσταλλική ζάχαρη
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε τη μαγιά και την ανακατεύουμε με το χλιαρό γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να γίνουν μια λευκή, αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Πηγη : https://www.corfupress.com

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top