shark24

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Πολλοί το τραγουδούν, ελάχιστοι το γνωρίζουν: Τι ήταν τελικά το άγαλμα στο θρυλικό τραγούδι του Πουλόπουλου

Α
πό τα κομμάτια που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και θα τραγουδιούνται από πολλές γενιές ακόμα, το θρυλικό «Άγαλμα» παραμένει ένας μουσικός «ύμνος» ο οποίος καθιέρωσε τον μοναδικό Γιάννη Πουλόπουλο. Πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά που υπέγραψαν δύο τιτάνες του ελληνικού τραγουδιού. 




Ο υπέροχος συνθέτης Μίμης Πλέσσας και ο εξαιρετικός στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος. Και οι δύο έχουν κατά καιρούς γράψει πραγματικά διαμάντια και ήταν επόμενο η σύμπραξή τους να δημιουργούσε ένα αποτέλεσμα που θα έμενε στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου. Το Θρυλικό αγαλμα πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά που υπέγραψαν δύο τιτάνες του ελληνικού τραγουδιού. 

 Η αποκάλυψη του δημιουργού του

 Ουσιαστικά τέλος σε αυτές έδωσε ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο twitter μετέφερε μια παλαιότερη συνομιλία που είχε με τον άνθρωπο που είχε γράψει τους στίχους. Τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Και η εξήγηση που έδωσε σε κάνει πραγματικά να ακούς με διαφορετικό τρόπο την μελωδία και να αντιλαμβάνεσαι ακόμη πιο βαθιά το υπέροχο νόημά του. Όπως τονίστηκε, με τον όρο «αγάλματα» περιέγραφαν τότε τις ιερόδουλες. Τα εργαζόμενα, συνήθως ταλαιπωρημένα κορίτσια του μεροκάματου, που στέκονταν με τις ώρες στα πεζοδρόμια. 

Παρά την στάση της κοινωνίας απέναντί τους και την χαμηλή εκτίμηση για τον ρόλο τους, εκείνες οι γυναίκες έχουν καρδιά και αισθήματα. Παραμένουν άνθρωποι με ευαισθησίες και στους μοναδικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου αυτό αναδεικνύεται με ένα εκπληκτικό τρόπο, δίνοντάς τους τον σεβασμό που αξίζουν. Ο ίδιος ο στιχουργός και ποιητής, μάλιστα, φέρεται να είπε στον Χρήστο Χωμενίδη σε εκείνη την συζήτησή τους: «Τα τραγούδια και τα βιβλία και τα έργα τέχνης, όπως καλά ξέρεις, τα ερμηνεύει αυθεντικά ο κάθε αποδέκτης τους. Ωστόσο ναι! Η εκδοχή του αγάλματος-πόρνης με γοητεύει εμένα περισσότερο από όλες. Σίγουρα απείρως περισσότερο από την εκδοχή ενός μαρμάρου το οποίο δήθεν ζωντανεύει»… 


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top