Ο Τζος Μίλερ, CEO της The Browser Company, δήλωσε στο Business Insider: «Αν πιστεύουμε ότι οι AI πράκτορες είναι το μέλλον, τότε αυτοί θα χρειαστούν δύο βασικά πράγματα να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά και να μπορούν να μας "συνοδεύουν" ενώ δουλεύουμε, για να καταλαβαίνουν τι κάνουμε και πώς μπορούν να βοηθήσουν».
Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι αυτός είναι ο λόγος που η OpenAI θέλει να έχει το δικό της πρόγραμμα περιήγησης. Δεν είναι απλώς μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι στρατηγικής σημασίας. Αν ανταγωνιστές όπως η Apple ή η Google περιορίσουν την πρόσβασή της, η OpenAI θα πρέπει να έχει εναλλακτική λύση.
Ωστόσο, το να παρουσιάσεις ένα νέο browser είναι εύκολο· το δύσκολο είναι να πείσεις τους χρήστες να τον εγκαταλείψουν για χάρη του Chrome ή του Safari κάτι που οι περισσότεροι αποφεύγουν.
Παρά ταύτα, κατά καιρούς εμφανίζονται νέες προσπάθειες. Ο Brave, για παράδειγμα, εμφανίστηκε το 2016 ως browser χωρίς διαφημίσεις και σήμερα συνδέεται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Η Browser Company παρουσίασε το Arc το 2023 ως εναλλακτική για όσους ήταν απογοητευμένοι από τον Chrome.
«Πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες για νέα προγράμματα περιήγησης», λέει ο CEO του Brave, Μπρένταν Άιχ, τονίζοντας ότι κάθε λίγα χρόνια υπάρχει χώρος για νεοεισερχόμενους.
Ο Brave μετρά περίπου 90 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ενώ το Arc ξεπέρασε τα λίγα εκατομμύρια. Όσοι το χρησιμοποίησαν το εκτίμησαν, όμως η εταιρεία δυσκολεύτηκε να επεκταθεί σε μεγαλύτερο κοινό. Τώρα στρέφεται σε έναν νέο AI-based browser, το Dia.
Δεν υπάρχει "μαγική συνταγή"
Ούτε ο Άιχ ούτε ο Μίλερ έχουν κάποιο «μυστικό κόλπο» για να προσελκύσουν χρήστες. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δώσουν το λογισμικό σε ενθουσιώδεις χρήστες που θα το διαδώσουν.
Στο παρελθόν, η Microsoft ενσωμάτωσε τον Internet Explorer στα Windows, αλλά κατηγορήθηκε για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Ακόμα κι αν η OpenAI έχει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, δεν μπορεί να τους "αναγκάσει" να χρησιμοποιήσουν τον browser της.
Όπως λέει ο Άιχ: «Αν προσπαθήσεις να επιβάλεις σε κάποιον να αλλάξει browser, απλά θα αντιδράσει».
Οπότε η πρόκληση για τον Σαμ Άλτμαν είναι να δείξει ότι ο browser της OpenAI δεν είναι απλώς "καλύτερος", αλλά και διαφορετικός με νέα εργαλεία και τρόπους χρήσης.
Παρόλο που τα browsers (προγράμματα περιήγησης) ήταν η "καυτή" τεχνολογία των '90s, σήμερα έχουν αποκτήσει στρατηγική σημασία για την επόμενη γενιά τεχνητής νοημοσύνης.
🔑 Οι βασικοί λόγοι:
1. Το browser είναι η "πύλη" προς το διαδίκτυο
Ό,τι κάνουμε στο ίντερνετ από δουλειά μέχρι ψυχαγωγία περνά μέσα από έναν browser. Αν η OpenAI θέλει ο χρήστης να έχει δίπλα του έναν AI βοηθό (π.χ. ChatGPT), πρέπει αυτός να "ζει" μέσα στον browser όχι έξω από αυτόν.
2. Έλεγχος πλατφόρμας
Σήμερα η Apple, η Google και η Microsoft ελέγχουν τα λειτουργικά συστήματα και τα προγράμματα περιήγησης. Αν αποφασίσουν να περιορίσουν την πρόσβαση της OpenAI, αυτή μένει εκτός παιχνιδιού. Άρα, χρειάζεται δική της πλατφόρμα για να συνεχίσει να εξελίσσεται.
3. Ενοποίηση με AI πράκτορες
Ο στόχος της OpenAI είναι να φτάσει σε πράκτορες AI που αναλαμβάνουν πραγματικές εργασίες για εμάς (π.χ. κλείσιμο ταξιδιού, έρευνα αγοράς, συγγραφή email). Αυτά τα πράγματα γίνονται μέσα από τον browser. Οπότε… γιατί να μην τον σχεδιάσει έτσι ώστε να είναι 100% φιλικός στην AI;
4. Ευκαιρία για καινοτομία σε κάτι "παλιό"
Παρόλο που τα browsers υπάρχουν 30 χρόνια, λίγα έχουν αλλάξει ουσιαστικά. Ο Σαμ Άλτμαν βλέπει ευκαιρία: να δημιουργήσει έναν AI-first browser που λειτουργεί πιο έξυπνα, καταλαβαίνει συμφραζόμενα και προσαρμόζεται στον χρήστη.
Συμπέρασμα:
Η OpenAI δεν επιστρέφει στα ‘90s από νοσταλγία αλλά γιατί το πρόγραμμα περιήγησης είναι το πιο ισχυρό και αναξιοποίητο εργαλείο για να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη πιο κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων.