shark24

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Επιστημονική μελέτη στο περιεχόμενο 500 εκ. tweets ανίχνευσε τη διάθεση των χρηστών

Στα μηνύματα που ανταλλάσουμε στα κοινωνικά δίκτυα «κρύβεται» η διάθεσή μας την ώρα που τα γράφουμε. Αυτή την λογική υπόθεση θέλησαν να επιβεβαιώσουν και να χρησιμοποιήσουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Cornell. Αναλύοντας πάνω από μισό εκατομμύριο μηνύματα στο Twitter που έστειλαν σε διάστημα δύο ετών 2,4 εκατ. χρήστες σε 84 χώρες, οι επιστήμονες κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό γλωσσικής ανάλυσης που αξιολογεί το συναισθηματικό «φορτίο» των λέξεων (θετικές ή αρνητικές)…. Όπως έδειξε η έρευνα σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξυπνούν γενικά με καλή διάθεση, αλλά σιγά-σιγά, όσο η μέρα προχωρά, όλο και «πέφτουν» ψυχολογικά. Μετά το απόγευμα αρχίζουν να «ανεβαίνουν», ώσπου τα μεσάνυχτα (αν είναι ξύπνιοι) είναι πάλι μια χαρά. Το είδος της εργασίας, η διάρκεια της εργάσιμης μέρας και ο ύπνος παίζουν σημαντικό ρόλο στις συναισθηματικές εναλλαγές των ανθρώπων, από τη χαρά στη λύπη και από τον ενθουσιασμό στο φόβο, το άγχος και την οργή.

Η έρευνα των Scott A. Golder και Michael W. Macy δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και αποκαλύπτει δύο στιγμές-«κλειδιά», όπου τα tweets μαρτυρούν την καλή διάθεση: πολύ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα. Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό για αυτές τις μεταβολές στη διάθεση των ανθρώπων, όμως δεν είχαν έως τώρα τη δυνατότητα να συγκρίνουν μεγάλες και πολιτισμικά διαφοροποιημένες ομάδες του πληθυσμού και μάλιστα σε ωριαία βάση και σε βάθος χρόνου. Η λειτουργία των κοινωνικών δικτύων έχει πλέον καταστήσει εφικτή αυτού του είδους της μελέτη, που έγινε για πρώτη φορά σε τόσο μαζική κλίμακα.

Επίσης, αναλογικά περισσότερα μηνύματα εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα, μόνο που αυτή τη φορά, τα δύο αυτά πρωινά, οι στιγμές θετικής κορύφωσης είναι κατά μέσο όρο δύο ώρες πιο αργά (λίγο μετά τις 9 το πρωί), προφανώς επειδή οι άνθρωποι αυτές τις μέρες ξυπνάνε αργότερα. Όμως και τα Σαββατοκύριακα (όταν οι άνθρωποι δεν εργάζονται), το μοτίβο της εναλλαγής των συναισθημάτων είναι παρόμοιο με αυτό των καθημερινών. Έτσι, οι ερευνητές δεν αποκλείουν για αυτά τα «σκαμπανεβάσματα», εκτός από την εργασία, να υπάρχει και μια βιολογική εξήγηση, που έχει να κάνει με το 24ωρο βιολογικό «ρολόι» του ανθρώπου αλλά και τον κύκλο του ύπνου.

Για το μέσο χρήστη, η πρώτη θετική συναισθηματική κορύφωση συμβαίνει μεταξύ 6 και 9 το πρωί, το συναισθηματικό ναδίρ λαμβάνει χώρα μεταξύ 3 και 4 το απόγευμα, ενώ μετά το βραδινό δείπνο η διάθεση συνεχώς ανεβαίνει. Τέλος σε εβδομαδιαία βάση, η χειρότερη ψυχική διάθεση υπάρχει στην αρχή της εβδομάδας και η διάθεση αυξάνει σταδιακά μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Διαβάστε περισσότερα στο .

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top