shark24

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο !!! Εμείς σας δίνουμε 19+1 λόγους για να βρεθείτε στην «κόκκινη πόλη» έστω μια φορά στην ζωή σας (Photos)

Στην κορυφή των καλύτερων προορισμών σε ολόκληρο τον κόσμο σκαρφάλωσε μια πόλη της βόρειας Αφρικής: το Μαρακές
Τα ερημικά τοπία και οι πολυσύχναστες αγορές σουκ του Μαρακές το ανέδειξαν στην πρώτη θέση των χρηστών του TripAdvisor, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το βραβείο Travellers' Choice Awards για πρώτη φορά.
Μια από τις τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου (οι άλλες τρεις: Φεζ, Μεκνές και Ραµπάτ), το Μαρακές είναι µάλλον η πιο ιδιαίτερη απ' όλες. Στέκεται στους πρόποδες της ψηλότερης οροσειράς της Βόρειας Αφρικής, του Άτλαντα, και, κουβαλώντας µια τεράστια... προίκα από το λαµπρό της παρελθόν, έλκει ταξιδιώτες απ' όλο τον κόσµο και τους... ξελογιάζει µε τα παζάρια της, τα παλάτια της, τις ιστορίες της, τις γεύσεις και τα αρώµατά της. Αλλά και µε τη ζωή και τις δραστηριότητες των Βέρβερων κατοίκων της, που έχει, ως προς ορισµένες πλευρές τουλάχιστον, παραµείνει όπως αιώνες πριν. Εµείς σας δίνουµε όχι έναν αλλά... 20 λόγους να επισκεφθείτε την «κόκκινη πόλη» (όπως ονοµάστηκε από την απόχρωση των ιστορικών κτισµάτων της). Είναι σίγουρο ότι κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς θα οδηγήσουν τα βήµατά σας εκεί!
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΠΑΡΙΣ ΔΑΓΛΑΣ
Χαθείτε στα souk
Είναι αδύνατον να γνωρίσετε την «ψυχή» µιας πόλης σαν κι αυτή αν δεν αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τις παραδοσιακές αγορές, τα souk. Το Μαρακές έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 18! Μην έχετε το άγχος να το οργανώσετε, γιατί θα το βιώσετε µόνο αν... χαθείτε στα στενά δαιδαλώδη σοκάκια τους. Αυτό ακριβώς είναι το συναίσθηµα που σας δηµιουργούν: να χαθείτε σε µια άλλη εποχή, σε έναν άλλο κόσµο! Δείτε, δοκιµάστε, κάντε παζάρια (αυτό οπωσδήποτε!), ψωνίστε... Από djellaba (τοπικά καφτάνια - υπάρχουν για γυναίκες και για άντρες) στο Souk Semmarine µέχρι babouches (πανέµορφα στολισµένα πασούµια, σε ό,τι χρώµα φανταστείτε) στο Souk Smata· και από υπέροχα βερβέρικα χαλάκια (µε χαρακτηριστικά σχέδια, που διαφέρουν από τα αραβικά ή τα περσικά) στην αγορά Criee Berbiere, στα βορειανατολικά της παλιάς πόλης, µέχρι δουλεµένα στο χέρι φαναράκια (για ροµαντική ατµόσφαιρα...) στο Souk Haddadine.
Αφεθείτε στις γεύσεις και τα αρώµατα
Μια ιδιαίτερη πτυχή των περιηγήσεων στα souk αφορά σε λιχουδιές που θα δοκιµάσετε στο δρόµο. Θα δυσκολευτείτε λίγο, βέβαια, να αποδεχθείτε ως street food τα σαλιγκάρια ή τα αρνίσια κεφαλάκια, αλλά γευτείτε, µεταξύ άλλων, briouat (πιτούλες µε γέµιση κοτόπουλο - και όχι µόνο), msemmen (κρέπες µε µέλι), τα δικά τους σουβλάκια και λουκάνικα (merguez), κρεατόσουπα harira µε κόκκινη φακή και λαχανικά, κορυφαίο φρεσκοστυµµένο χυµό πορτοκαλιού και, φυσικά, οπωσδήποτε το περίφηµο Μαροκινό τσάι µε µέντα (σερβίρεται συνήθως µε έναν κύβο ζάχαρης), ένα από τα πιο ευφραντικά και αναζωογονητικά ροφήµατα που θα δοκιµάσετε στη ζωή σας! Κατάλληλα µέρη για τέτοιες γευστικές... περιπέτειες είναι η κεντρική πλατεία Jemaa el-Fnaa, το souk Kchacha και η αγορά Rahba Qedima, όπου θα βρείτε επίσης φυτικά καλλυντικά εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και φυλαχτά, γιατροσόφια και άλλα αντικείµενα µε... µαγικές ιδιότητες. Επιβάλλεται να... µυρίσετε και να ψωνίσετε τοπικά µπαχαρικά - υπάρχουν σε απίστευτη ποικιλία και ανεπανάληπτη ποιότητα. Κάποια µείγµατα, όπως το ras el hanout, θεωρούνται από τα µεγάλα µυστικά της µαροκινής κουζίνας.
Περιπλανηθείτε στο Jardin Majorelle
Πρόκειται για τον πιο διάσηµο κήπο της πόλης και ένα από τα ωραιότερα σηµεία της. Εδώ η φύση συναντά... την Τέχνη. Κι αυτό γιατί τον κήπο δηµιούργησε ο περίφηµος Γάλλος ζωγράφος και art nouveau designer Jacques Majorelle, ενώ στη συνέχεια τον αγόρασε ο διάσηµος µόδιστρος Yves Saint-Laurent, η τέφρα του οποίου µετά το θάνατό του σκορπίστηκε εδώ! Ο κήπος έχει σπάνια φυτά, κάκτους αλλά και πουλιά της Βόρειας Αφρικής. Το σηµαντικότερο, κοσµείται από κτίσµατα-αριστουργήµατα του art nouveau, σαν το (ιδιωτικό) Μουσείο Ισλαµικής Τέχνης, µε εκθέµατα όπως διακοσµητικά πιάτα, σκαλιστές πόρτες, κοσµήµατα και φυλαχτά. Κάποια από τα κτήρια είναι βαµµένα εξωτερικά µε το χαρακτηριστικό µπλε κοβαλτίου που δηµιούργησε ο ιδρυτής του κήπου και έµεινε γνωστό ως blue Majorelle! (Ώρες λειτουργίας 08:00-17:30, είσοδος €4,5, είσοδος στο µουσείο €2,5.)
Δοκιµάστε τοπικές σπεσιαλιτέ
Η Μαροκινή κουζίνα είναι από τις σηµαντικότερες του αραβικού κόσµου, µε µεγάλη ποικιλία σε υλικά και συνταγές. H tanjia είναι η τοπική εκδοχή του εµβληµατικού για όλη τη χώρα tajine - κρέας (µοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο) που µαγειρεύεται έως και έξι ώρες σφραγισµένο σε κεραµικό σκεύος, καρυκευµένο µε το «µυστικό» συνδυασµό των ξακουστών τοπικών µπαχαρικών (κύµινο, κουρκουµά, πιπέρι, σαφράν, µοσχοκάρυδο κ.ά.). Είναι τόσο διάσηµο που από µόνο του λειτουργεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες! Υπάρχει και tajine για... χορτοφάγους, µε διαφόρων ειδών λαχανικά και ρεβίθια αρτυµένα µε πέταλα λουλουδιών! Εξαιρετικό είναι, επίσης, το κουσκούς του Μαρακές, µε διάφορες γαρνιτούρες (κατά κανόνα λαχανικά), αλλά και το ρύζι µε σαφράν, αµύγδαλα και... άφθονα µπαχαρικά. Οι ντόπιοι λατρεύουν ιδιαίτερα τα αρνίσια κεφαλάκια και µυαλά, τις πιτούλες µε κρέας από πιτσούνια (pastilla), εντόσθια σε διάφορες παρασκευές και οτιδήποτε... spicy! Και µια πρόταση για να γευτείτε αυθεντική Μαροκινή κουζίνα: Το Dar Rizhlane Bejgueni, στην πλατεία Jemaa el-Fnaa, έχει γράψει ιστορία στη γαστρονοµία της πόλης!
Ευφρανθείτε σε ένα χαµάµ
Τα χαµάµ είναι παράδοση στο Μαρόκο, όπως και σε όλο τον αραβικό-ισλαµικό κόσµο. Το Μαρακές είναι κορυφή και σε αυτό. Μετά από µια κουραστική µέρα περιπλάνησης στην ούτως ή άλλως... θερµή πόλη, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για να χαλαρώσετε και να ανασυγκροτήσετε µυαλό και σώµα από το να επισκεφθείτε ένα χαµάµ! Αφεθείτε στα έµπειρα χέρια των ανθρώπων του προσωπικού, για µασάζ, αλλά και για scrub και διάφορες θεραπείες. Ένα από τα πιο διάσηµα χαµάµ όχι µόνο για τα δεδοµένα της χώρας αλλά διεθνώς είναι το Les Bains de Marrakech (2 Derb Sedra, Bab Agnaou, Kasbah, tel. +212 5243 81428, www.lesbainsdemarrakech.com, καθηµερινά 09:00-19:30). Τα πιο απλά προγράµµατα εδώ ξεκινούν από €15, αλλά αξίζει να ξοδέψετε κάτι παραπάνω και να απολαύσετε το... παραδοσιακό, το οποίο περιλαµβάνει µασάζ µε µαύρο σαπούνι και ghassoul (φυσικός άργιλος). Τα προϊόντα του Les Bains de Marrakech είναι ξακουστά παγκοσµίως - προµηθευτείτε ασύγκριτα σε ποιότητα είδη περιποίησης για το σώµα ή το πρόσωπο.
Εξερευνήστε τα παλάτια
Το Μαρακές είναι µια από τις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου, καθώς υπήρξε πρωτεύουσα µιας σειράς δυναστειών (Αλµοραβίδες, Αλµοχάδες, Σαάντι). Από τις εποχές εκείνες, έχει διατηρήσει σπουδαία µνηµεία, µεταξύ των οποίων και τα παλάτια του. Το Badi, που χτίστηκε το 1578, είναι σήµερα ερειπωµένο, αλλά ακόµα δίνει µια εικόνα του παλιού µεγαλείου του, ενώ στεγάζει και µουσείο. Ο σουλτάνος που το ανήγειρε έφερε τα καλύτερα υλικά της εποχής, µεταξύ των οποίων µάρµαρο από την Καράρα της Ιταλίας! Διάσηµο είναι και το ανάκτορο Bahia, που χτίστηκε από τον µεγάλο βεζίρη του Μαρόκου στα τέλη του 19ου αιώνα, µε επιδίωξη να γίνει το πιο λαµπρό της χώρας. Εκατοντάδες τεχνίτες δούλεψαν για αυτό, ενώ εξίσου σπουδαίος µε το ίδιο το κτήριο είναι και ο κήπος του, συνολικής έκτασης 8.000 τ.µ. Από τα... νεότερα παλάτια ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Mamounia, µε ιστορία ενός αιώνα, πρότυπο ανατολίτικης χλιδής, που έχει φιλοξενήσει, µεταξύ άλλων, τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μπορείτε να το επισκεφθείτε ακόµα και αν δεν έχετε τη δυνατότητα να µείνετε σε ένα από τα δωµάτιά του. (Mamounia Palace,
Arset el Maach tel. +212 5243 88600,
www.mamounia.com)

Χαλαρώστε σε ένα riad
Τα riad είναι χαρακτηριστικά µαροκινά αρχοντικά, µέγαρα που χτίστηκαν από ισχυρούς άνδρες, και ειδικά στο Μαρακές φθάνουν στην αρχιτεκτονική και διακοσµητική τους ωριµότητα. Υπάρχουν µερικές δεκάδες από αυτά, µε κάποια να έχουν µεταβληθεί σήµερα σε πολυτελή boutique hotels. Τυπική για αυτά τα κτίσµατα είναι η εσωτερική αυλή µε κήπο, στοιχείο απαραίτητο για µια ευχάριστη διαβίωση στις υψηλές θερµοκρασίες της περιοχής, αλλά και στο πλαίσιο της ισλαµικής αντίληψης να παραµένει ο οικογενειακός βίος αθέατος από τον έξω κόσµο. Το αίθριο ενός riad είναι ο ιδανικός χώρος για να απολαύσετε το υπέροχο µαροκινό τσάι και να αισθανθείτε πλήρη χαλάρωση. Σε τέτοιου είδους κτήρια συναντώνται και οι καλύτερες προτάσεις διαµονής στην πόλη. Μεταξύ άλλων, στο El-Fenn (Derb Moullay Abdullah Ben Hezzian, Bab el Ksour Medina, tel. +212 5244 41210, http://el-fenn.com), το Dar Zahia (60 Derb El Hammam, tel. +212 6365 57464) ή το Dar One (Derb Jamaa El Kabir 19, Hay Salam-Medina, tel. +212 6522 9551, www.riad-dar-one.com).
Πηγαίνετε εκδροµή στον Άτλαντα
Ο Άτλας είναι η µόνη οροσειρά σε όλη τη Βόρεια Αφρική µε χιονοσκεπείς κορυφές, καθώς η ψηλότερη από αυτές (Toubkal) φτάνει τα 4.167 µέτρα. Στις πλαγιές της άνθησαν σηµαντικοί πολιτισµοί και οι χαράδρες της υπήρξαν ορµητήρια και καταφύγια ταυτόχρονα για τους πολεµιστές της ισλαµικής πίστης. Μια εκδροµή από το Μαρακές στον Άτλαντα συστήνεται ανεπιφύλακτα, συν το γεγονός ότι είναι µια -απαραίτητη κάποιες φορές- δροσιστική διέξοδος! 93 χλµ. στα νότια είναι το γραφικό χωριό Aremd, το τελευταίο πριν από την κορυφή Toubkal, µε απίστευτη θέα. 45 χλµ. NA της πόλης είναι η περίφηµη κοιλάδα Ourika, µε µια συστάδα παραδοσιακών βερβερικών χωριών, µέσα σε ένα ονειρεµένο περιβάλλον, µια όαση µε άφθονα νερά· το µέρος προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Τέλος, στα 40 χλµ. ΝΔ του Μαρακές είναι η µικρή αλλά τουριστική κωµόπολη Lalla Takerkoust, γνωστή για τη λίµνη της, στην περιοχή της οποίας µαζεύεται πολύς κόσµος για καµηλοδροµίες, αγώνες µε 4τροχες µηχανές και άλλες δραστηριότητες.
Κάντε σκι!
Αν βρεθείτε στο Μαρακές Ιανουάριο µε Φεβρουάριο, τότε αυτό είναι από τα ελάχιστα µέρη σε όλη την Αφρική όπου έχετε τη δυνατότητα να κάνετε σκι! 86 χλµ. νότια, στον Άτλαντα, βρίσκεται το Oukaimeden, που κερδίζει διαρκώς φήµη. Τώρα, εκτός από την ελίτ της χώρας, το έχουν µάθει και οι Ευρωπαίοι. Τα lifts σε ανεβάζουν µέχρι τα 3.258 µέτρα και από εκεί κατεβαίνεις σε µια από τις πέντε πίστες - ηµερήσιο κόστος µόλις από €8. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ εξοπλισµό θα νοικιάσετε επί τόπου, και µάλιστα σε πολύ προσιτές τιµές.
Ανακαλύψτε την «Αγορά της Πέµπτης»
Η Bab el Khemis, µια υπαίθρια αγορά που λειτουργεί κάθε Πέµπτη, είναι ένα µέρος που σχεδόν ποτέ δεν επισκέπτονται οι τουρίστες, αλλά για τους ντόπιους είναι... θεσµός. Πρόκειται για ένα παζάρι second hand αντικειµένων -στο ΒΑ άκρο της παλιάς πόλης (medina)-, όπου µπορεί κανείς, µε ψάξιµο βέβαια, να βρει αριστουργήµατα σε απίστευτα χαµηλές τιµές. Αξίζει κανείς να έρθει εδώ κυρίως για την ατµόσφαιρα και το... χάζι, αλλά µη χάσετε την ευκαιρία να «χτυπήσετε» ένα πολύτιµο χαλάκι µε ελάχιστα χρήµατα. Για έναν λόγο ακατανόητο σε εµάς τους δυτικούς, το πιο περιζήτητο είδος εδώ είναι οι... πόρτες - µια οικονοµική επιλογή ανακαίνισης! Ακούγεται παράξενο, αλλά έχει λογική, γιατί αυτές που πωλούνται εδώ είναι από σκαλισµένες στο χέρι µε αραβουργήµατα - µιλάµε για πραγµατικά έργα Τέχνης!
Πετάξτε µε αερόστατο
Τα τελευταία χρόνια το Μαρακές έχει εξελιχθεί σε διεθνή προορισµό για... πτήσεις µε αερόστατο. Κατ' αρχάς, αυτά που µπορεί κανείς να δει από ψηλά... κόβουν την ανάσα (από τα ιστορικά κτήρια της πόλης και το «λαβύρινθο» της medina µέχρι τα µοναδικά τοπία της οροσειράς του Άτλαντα και της Σαχάρας). Από την άλλη, οι καιρικές συνθήκες προσφέρονται απολύτως, καθώς οι βροχές και οι συννεφιές είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Πρόκειται για µια εµπειρία που θα ανεβάσει... ψηλά την αδρεναλίνη σας και θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε συγκλονιστικές εικόνες. Από τις εταιρείες που οργανώνουν πτήσεις µε αερόστατο, πολύ γνωστή είναι Ciel d'Afrique (Ali Building, Appt. 4, 2nd floor, Youssef Ben Tachfine Avenue, Route de Targa, Guéliz, tel. +212 5244 32843, http://www.cieldafrique.info, από €185 το κλασικό πρόγραµµα πτήσης).
Κάντε sports µέσα στη φύση 
Μόλις µισή ώρα οδικώς νότια του Μαρακές βρίσκεται η περιοχή Amanar, που είναι ο «παράδεισος» των extreme sports - και όχι µόνο. Εδώ µπορείτε να επιδοθείτε σε αναρρίχηση, διάσχιση φαραγγιού ή mountain bike. Υπάρχουν, όµως, και ένα σωρό πιο... cool δραστηριότητες, όπως τοξοβολία, ιππασία, περπάτηµα στη φύση. Ή, ακόµα, µπορείτε να µάθετε µερικά µυστικά της τοπικής κεραµικής και υφαντουργίας από τεχνίτες-κατοίκους γειτονικών χωριών. Όλα αυτά µπορείτε να τα συνδυάσετε µε διανυκτέρευση σε ένα υπέροχο eco-lodge µε σκηνές, µέσα σε συνθήκες απόλυτης γαλήνης, και, ασφαλώς, µε σπιτικό βερβέρικο φαγητό που ετοιµάζεται επί τόπου από τις γυναίκες της περιοχής. (Terres d'Amanar, Douar Akli commune Tahannaout - Province El Haouz, tel. +212 5244 38103, www.terresdamanar.com).
Δείτε την πλατεία των... θαυµάτων
Η πλατεία Jemaa el-Fnaa είναι η καρδιά της παλιάς πόλης. Είναι από τις σηµαντικότερες attractions, µια αυλή... θαυµάτων - όσα συµβαίνουν εδώ ελάχιστη σχέση έχουν µε τον δυτικό ορθολογισµό. Ένα από τα πιο εκπληκτικά θεάµατα είναι οι γητευτές φιδιών! Εκτός από τους ειδικούς αυτής της τέχνης, υπάρχουν πλανόδιοι µουσικοί και χορευτές, άνθρωποι µε µαϊµούδες που θα σας βγάλουν φωτογραφία µε αυτές, αλλά και οι περίφηµοι αφηγητές ιστοριών-παραµυθάδες του Μαρακές, από τους οποίους έχουν µείνει σήµερα λίγοι, κυρίως ηλικιωµένοι, µετά από µια λαµπρή παράδοση 1.000 χρόνων... Για να µην αναφέρουµε, βέβαια, τους κάθε λογής µικροπωλητές, ζογκλέρ, πωλητές µαροκινού τσαγιού και street food, αλλά και τους tattoo artists που κάνουν χένα. Φυσικά, καλό θα ήταν να έχετε τα µάτια σας ανοιχτά, γιατί υπάρχουν και οι... αετονύχηδες, ωστόσο δώστε λίγα ντίρχαµ (το νόµισµα του Μαρόκου) στους φιλόπονους καλλιτέχνες. Και βέβαια, θα αισθανθείτε δέος µε τον επιβλητικό µιναρέ του τζαµιού Koutoubia, ύψους 77 µ., που δεσπόζει στην πλατεία και είναι το αδιαφιλονίκητο έµβληµα της πόλης.
Επισκεφθείτε τα µουσεία
Το Μουσείο του Μαρακές (Place Ben Youssef, tel. +212 5244 41893, www.museedemarrakech.ma) δεν ξεχωρίζει µόνο για τα εκθέµατά του, που περιλαµβάνουν σηµαντικά δείγµατα της τοπικής µεσαιωνικής και σύγχρονης Tέχνης, αλλά και για το ίδιο το κτήριό του, που ενσωµατώνει µερικά από τα πιο δυνατά στοιχεία της ισλαµικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, µε χαρακτηριστικά zellij (ψηφιδωτά µε σµάλτο). Σηµαντικές είναι οι συλλογές του σε νοµίσµατα, κεραµικά και χειρόγραφα. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το Μουσείο Μαροκινών Τεχνών (Derb Si Said, tel. +212 5243 89564), µε τη σηµαντικότερη ίσως συλλογή λαϊκής τέχνης σε όλη τη χώρα, µεταξύ άλλων, χαλιά, κοσµήµατα, κεραµικά - τα παλαιότερα εκθέµατα χρονολογούνται στον 11ο αιώνα.
Περάστε µια νύχτα στην έρηµο
Μια που µιλάµε για µια χώρα της Βόρειας Αφρικής, θα ήταν άστοχο να έρθει κανείς ως εδώ και να µην πάρει µια γεύση από... έρηµο. Σε απόσταση µόλις 30 χλµ. από το Μαρακές, στους λόφους Agafy, βρίσκεται ένα... διαφορετικό resort, το La Pause, το οποίο προσφέρει πολλά περισσότερα από µια ευχάριστη διαµονή. Μέσα σε µια όαση, σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε ανεπανάληπτες εµπειρίες, όπως να πάτε βόλτα µε καµήλα, ή να περάσετε µια νύχτα σε σκηνή στην έρηµο, µε την απόλυτη ησυχία να γαληνεύει την ψυχή σας και τα άστρα να σχηµατίζουν στον πεντακάθαρο ουρανό το πιο γοητευτικό θέαµα που έχετε δει.
Εκτός από τις σκηνές, υπάρχουν φυσικά και καταλύµατα, τα οποία όµως είναι χτισµένα όπως οι καλύβες των Βέρβερων και µε τα ίδια απλά υλικά - αν και µε εµφανώς περισσότερες ανέσεις. Το resort είναι γνωστό για την κουζίνα του, µε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά να προέρχονται από τους ελαιώνες και τους κήπους του. (Douar Lmik Laroussiène, Commune Agafy, Marrakech, tel. +212 6613 06494,
www.lapause-marrakech.com)
Χαζέψτε τα µεσαιωνικά τείχη
Όπως σε όλες τις µεσαιωνικές πόλεις, έτσι και στο Μαρακές τα τείχη ήταν συνώνυµα της ίδιας της ύπαρξής του. Προστάτευαν από τους εξωτερικούς εχθρούς, αλλά και διευθετούσαν την εσωτερική δοµή και οργάνωση της πόλης, µε την κάθε πύλη να έχει έναν διαφορετικό ρόλο και να συγκεντρώνει κοντά της κάποιες συγκεκριµένες δραστηριότητες. Οι πιο γνωστές είναι η Bab Agnaou («πύλη των µαύρων», κοντά στα παλάτια), Bab Aghmat (κοντά στο µουσουλµανικό και το εβραϊκό νεκροταφείο), Bab Berrima, µε τους πύργους της, Bab er Robb (η «πύλη του Θεού») και Bab al Khemis. Κάποιες από αυτές κοσµούνται µε Κουφικές επιγραφές στίχων από το Κοράνι. Από το χαρακτηριστικό χρώµα του τείχους προέκυψε και η ονοµασία «Κόκκινη Πόλη».
Επισκεφθείτε το τζαµί Ben Youssef
Το τζαµί αυτό είναι το παλαιότερο απ' όσα διασώζονται στην πόλη. Χτίστηκε το 12ο αιώνα από τον σουλτάνο Αλί ιµπν Γιουσούφ της δυναστείας των Αλµοραβιδών και ανακατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τον σουλτάνο Αµπντάλα αλ-Γκαλίµπ της δυναστείας των Σαάντι. Η αρχιτεκτονική και η διακόσµησή του το έχουν καταστήσει από τα σηµαντικότερα αξιοθέατα, ενώ σπουδαίος θεωρείται και ο µιναρές του. Ο θόλος κοσµείται εσωτερικά από εξαιρετικά µοτίβα της ισλαµικής καλλιγραφίας, ανάγλυφα τύπου muqarna και άλλους χαρακτηριστικούς σχηµατισµούς. Μοναδικό στο είδος του είναι και το κιόσκι, το Koubba Baadiyin, 40 µ. περίπου από το κυρίως τζαµί. Έχει και αυτό καταπληκτικό διάκοσµο, µε άκανθες και άλλα ανεικονικά στοιχεία, ενώ χρησιµοποιούνταν για τους απαραίτητους καθαρµούς πριν από την προσευχή, µε τη βοήθεια ενός επαναστατικού για την εποχή του υδραυλικού συστήµατος. Σε µικρή απόσταση βρίσκεται και το medersa (ιεροδιδασκαλείο) Ben Youssef, επίσης µεγάλης ιστορικής αξίας, που τον 16ο-17ο αιώνα ήταν από τα µεγαλύτερα πνευµατικά ιδρύµατα της Βόρειας Αφρικής.
Γνωρίστε την πολιτιστική ζωή
Το Μαρακές δεν είναι µόνο µια πόλη της παράδοσης αλλά διαθέτει και µια πλούσια πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή στραµµένη στο µέλλον. Όλο το χρόνο υπάρχουν δηµοφιλή events, που έλκουν καλλιτέχνες και θεατές όχι µόνο από τη χώρα αλλά και από το εξωτερικό. Ο πιο σηµαντικός θεσµός είναι, ασφαλώς, το Διεθνές Κινηµατογραφικό Φεστιβάλ του Μαρακές, που λαµβάνει χώρα κάθε Δεκέµβριο. Πέρσι στην κριτική επιτροπή βρίσκονταν προσωπικότητες όπως ο Martin Scorsese, η Marion Cotillard, η Patricia Clarkson και ο Fatih Akin. Κάθε δύο χρόνια (η επόµενη το 2016) πραγµατοποιείται διεθνής Biennale Τέχνης, µε ιδιαίτερες δουλειές από το χώρο των εικαστικών Τεχνών, του design και όχι µόνο. Κάθε Ιούλιο είναι το Φεστιβάλ Λαϊκών Τεχνών και στις αρχές της άνοιξης το φεστιβάλ τζαζ µουσικής, που περιλαµβάνει και fusion jazz και παραδοσιακής gnaoua µουσικής από τη Σαχάρα, µπροστά σε χιλιάδες κόσµο!
Μην αγνοήσετε τη σύγχρονη πόλη
Το Gueliz είναι το νεότερο κοµµάτι του Μαρακές. Μπορεί να µη βρίθει από χώρους και µνηµεία ιστορικής σηµασίας, αλλά είναι το ιδανικό µέρος για να γνωρίσετε από κοντά το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, να επισκεφθείτε γκαλερί, να ανακαλύψετε «ψαγµένα» cafes και εστιατόρια και, βέβαια, να ψωνίσετε σε µαγαζιά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά... Μεταξύ άλλων, το γνωστό 33 Rue Majorelle (33 Rue Yves Saint Laurent, tel. +212 5243 14195), µε design αξεσουάρ, deco αντικείµενα, κοσµήµατα και άλλα είδη (διαθέτει και art gallery και café) και το Heritage Berbere, διάσηµη parfumerie, όπου θα βρείτε και αρώµατα εµπνευσµένα από τη µεγάλη τοπική παράδοση (Villa Dar Sabah, prés jardin Majorelle, Av. Yacoub El Mansour, tel. +212 5243 08841,
www.heritageberbere.com).
Κάντε ιππασία µε αραβικά άλογα
Σε απόσταση µόλις 5 χλµ. ΒΑ του Μαρακές βρίσκεται το Palmeraie, µια πραγµατική όαση, µε υπέροχους κήπους, γήπεδο γκολφ και πολυτελή ξενοδοχεία. Μια επίσκεψη εδώ αξίζει, για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι για να... καβαλήσετε ένα καθαρόαιµο αραβικό άτι! Ως γνωστόν, το άλογο κατέχει µια κεντρική θέση στην κουλτούρα και ιστορία όχι µόνο του Μαρόκου αλλά όλου του αραβικού κόσµου. Εδώ, λοιπόν, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή µε αυτά τα υπέροχα ζώα και να δοκιµάσετε τις... επιδόσεις σας στην ιππασία! Υπάρχουν διάφορες επιλογές, ανάλογα και τις γνώσεις σας πάνω στο αντικείµενο, µέχρι και tour µίας ηµέρας µε άλογα, που περιλαµβάνει γεύµα και τσάι σε παραδοσιακό χωριό. Υπάρχουν και πόνι για τα παιδιά, άρα είναι µια καλή επιλογή και για οικογένειες. (tel. +212 6728 45579,
www.lescavaliersdelatlas.com)
Πηγή:ICONS TRAVELLERS 


 E-shop - Crazy Sundays Πατήστε εδώ

 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ...ΚΑΝΕ LIKE

Back to Top